W każdej kuchni niezbędny jest nóż. Doświadczenie wielu pokoleń gospodyń mówi jednak, że jeden nóż w kuchni jest niewystarczający. Dlatego w każdej kuchni powinien znaleźć się komplet noży, z których każdy ma inne przeznaczenie. W każdej kuchni niezbędny jest duży nóż kucharski. Wybierając tego typu nóż powinniśmy kierować się zasadą, że nóż kucharski będzie tym lepszy, im jego ciężar będzie większy.

 

W kuchni oprócz noża kuchennego przyda się także nóż, który służy do smarowania pieczywa. Nóż do masła powinien mieć szerokie ostrze. Dzięki temu bez problemu będziemy mogli posmarować pieczywo pastą lub masłem. Niezbędny w każdej kuchni jest także nóż przeznaczony do krojenia świeżego pieczywa z wyjątkiem jednak chleba. Charakterystyczną cechą takiego noża są ząbki. Nóż do chleba ma nie tylko ząbki, ale jest także dłuższy od swojego poprzednika. Ostrze noża do krojenia chleba ma minimum 20 cm długości. W kuchni przyda nam się również specjalny nóż do krojenia serów oraz nóż do obierania owoców i warzyw.