Wielu z nas zdaje sobie sprawę z tego jaką role dla naszego zdrowia, a nawet całego życia, jego jakości i nawet czas trwania odgrywa odżywianie. To co ląduje na naszych talerzach determinuje kim jesteśmy. Jak będziemy się czyć, w jakiej będziemy kondycji, jak będziemy wyglądać. Często słyszymy o tym, że ważnym aspektem zdrowego trybu odżywiania jest spożywanie w diecie dużych ilości błonnika. Nie do końca jednak mówi się przy tym, czym tak dokładniej ten błonnik jest, jakie właściwości posiada, jaką rolę odgrywa i przede wszystkim, gdzie możemy go znaleźć.

 

Zatem skupmy się po prostu na tym, w jaki sposób dostarczymy duże ilości błonnika. Produkty bogate w błonnik wbrew pozorom nie muszą być, ani drogie, ani trudno dostępne. Mijamy je na co dzień przechadzając się po sklepach z artykułami spożywczymi. Bowiem ogromne ilości błonnika zawierają przede wszystkim nisko kaloryczne warzywa. Wszelkie papryki, pomidory, warzywa typu liściastego. Włączając je w naszą diete lub chociażby w postaci przekąsek pomiędzy posiłkami zapewnimy swojemu organizmowi dużo łatwiejsze trawienie, za co w przyszłości nam się odwdzięczy.