Niezbędnym w każdej kuchni sprzętem jest lodówka. Produkty, które przechowujemy w lodówce powinniśmy umieszczać kierując się pewnymi zasadami. Stosując te zasady będziemy mieli pewność, że przechowywane w lodówce produkty długo pozostaną świeże. Na najniższej półce powinniśmy umieszczać ryby, wędliny, mięso, produkty otwarte oraz owoce. Najniższa półka jest bowiem miejscem o najniższej temperaturze.

 

Na półce środkowej warto trzymać nabiał, a szczególnie jogurt, który nie potrzebuje zbyt niskiej temperatury. Środkowa półka to także dobre miejsce do przechowywania już ugotowanych potraw. Na półce znajdującej się najwyżej możemy przechowywać dżemy, ciasta oraz te produkty, które mają bardzo szczelne opakowanie, a więc np. sosy w słoikach. Na najwyższej półce lodówki jest bowiem najwyższa temperatura. Na półkach, które znajdują się na drzwiach lodówki możemy przechowywać napoje, masło, przetwory oraz jajka. Jeżeli jednak zależy nam na mocnym schłodzeniu napojów lepiej wstawmy je na półkę środkową.