Wiszące w kuchennym oknie firanki najszybciej ulegają zażółceniom. Śnieżną biel pomoże nam przywrócić zwykły proszek do pieczenia. Proszku do pieczenia jako środka do wybielania firanek używały już nasze babcie. Przed praniem firanki należy namoczyć w wodzie z dodatkiem proszku do pieczenia. Na 5 l ciepłej wody dodajemy jedną torebeczkę proszku do pieczenia. Firanki wkładamy so wody i pozostawiamy na kwadrans.

 

Po 15 minutach firanki pierzemy w wodzie z dodatkiem proszku do prania białych rzeczy. Jeżeli zamierzamy prać firanki w pralce, to programator ustawiamy maksymalnie na temperaturę 40 stopni. Jeżeli firanki pierzemy ręcznie to w celu ich wybielania możemy użyć do płukania soli kuchennej. Na 3 l wody należy użyć 4 łyżek soli. Sól nie tylko wybieli firanki, ale także lekko je usztywni i zapobiegnie osadzaniu się kurzu oraz ich elektryzowaniu się. Piorąc firanki w pralce należy je prać albo w specjalnym woreczku albo w poszewce. Firanek pranych w pralce nie wirujemy, wieszamy je w oknie lekko wilgotne.